Kuenka katedrala, diptih despota Tome Preljubovića, foto: Serbian Medieval Art

*tekst je napisan na osnovu diplomskog rada Ane Vranješ

Toma Preljubović bio je srednjevekovni srpski velmoža koji je iz Janjine vladao velikim delom Epira u periodu od 1366. godine sve do svoje smrti 1384. godine. Toma Preljubović bio je vešt ratnik i vladar, koji je sedamdesetih godina 14. veka porazio vojsku Malteških vitezova i izborio se sa albanskim plemenima na teritoriji Epira, zbog čega je dobio naziv Albanoubica. Sudeći po njegovoj ktitorskoj delatnosti, mahom vezanoj za manastir Meteore, bio je pobožan i moralan čovek. U brak iz političkih razloga stupio je sa Marijom Angelinom, ćerkom Radoslava Hlapena, još jednog veoma moćnog čoveka tog doba, na čiju je podršku Toma Preljubović računao.

Kuenka katedrala, diptih despota Tome Preljubovića, levo krilo, foto: Serbian Medieval Art

Ovom bračnom paru pripisano je nekoliko ikona i bogoslužbenih predmeta od kojih je možda najraskošnija i najzanimljivija ikona diptih, pronađena u španskom gradu Kuenka, koja prikazuje Bogorodicu i Hrista okružene poprsjima dvadeset i osam svetaca. Iza predstava ovih svetaca nalaze se udubljenja sa česticama relikvija svakog od njih. Ikona se datuje izmedju 1382. godine – vreme dobijanja despotske titule i 1384. – godine Tomine smrti. Ikona je urađena temperom i zlatom na dasci i ukrašena je okovom od srebra, dragim kamenjem i biserima. U 16. veku dobila je crvene somotske korice izvezene zlatom.

Lik Marije Angeline još uvek je vidljiv kraj nogu Bogorodice dok je lik Tome Preljubovića izbrisan. Ostao je jedino naziv koji nam govori da se na tom mestu nekada nalazio lik ovog vlastelina. Ko bi, i zašto, izbrisao lik patrona sa ovako bogate i raskošne ikone?

Doduše, ko bi, i zašto, prerezao grlo Tomi Preljuboviću, u snu, 23. decembra 1384. godine?

Kuenka katedrala, diptih despota Tome Preljubovića, desno krilo, foto: Serbian Medieval Art

Janjinska hronika, spis iz 1440. godine, govori da je to uradio neko od pripadnika njegove garde. U hronici, Toma je prikazan kao pohlepan i okrutan tiranin, a Marija Angelina kao pobožna i moralna žena, ali istorijske činjenice govore malo drugačiju priču. U bitkama koje je vodio sa Malteškim vitezovima, Toma je zarobio firentinca Isaula de Buondelmontija, viteza za kojeg će se Marija Angelina preudati nekoliko meseci po muževljevoj smrti, navodno po preporuci svog brata monaha. Kao priznati vladar Epira, nakon Tomine smrti, Marija Angelina preneće vlast na svog drugog muža koji će ostati na prestolu još dugi niz godina. U cilju ustoličenja novog vladarskog para, bilo je neophodno izbrisati sećanje na starog despota. Skoro identična ikoni iz Kuenke je i ikona iz manastira Meteori, s tim što ovom diptihu fali cela desna strana. Slučajnost ili doslovno sproveden damnatio memoriae?

Imajući ovo u vidu, ne bi trebalo da nas čudi što je raskošni diptih dospeo prvo u Italiju, u grad Đenovu u kojem ga je do 1430. godine posedovala porodica Spinola-Kastinjola, da bi u 17. veku preko braka jednog od članova porodice stigao do Španije, u grad Kuenku, čijoj je katedrali zaveštana početkom 18. veka.

Ne znam kako se vama čini, ali mislim da je moguće doći do pretpostavki ko je to mogao, i zašto, da prereže grlo Tomi Preljuboviću u snu i zatim ga doslovno izbriše sa ikona, istorije i sećanja? Ipak, ikona iz Kuenke opstala je, verovatno zahvaljujući svojoj raskoši koja ju je odvela neobičnim putem duž Mediteranske obale, sve do španskog grada Kuenka.

piše: MoonQueen

Leave a Reply

Your email address will not be published.