foto: Đorđe Mamula

piše: Ana Samardžić

Dobro došli u novu rubriku Detalj za kraj. U njoj će svaki put biti predstavljeno neko drugo umetničko delo, a da se ime autora i naziv dela ne pomenu nigde u tekstu. Ideja je da na osnovu jednog detalja kompozicije (slike, skulpture, arhitektonskog dela ili nekog drugog umetničkog predmeta) sami saznate o kom delu i umetniku je reč. Pozivamo drage čitaoce da svoje odgovore podele sa nama u komentarima na tekst na sajtu ili društvenim mrežama, a u svakom sledećem broju, biće otkriveno rešenje prethodnog zadatka.


Napomena: U cilju da vaša potraga bude zanimljivija, u tekstovima će se reč umetnik odnositi i na umetnice i na umetnike, a biće reči o stranim i domaćim autorima iz svih umetničkih epoha, kao i savremene umetnosti. Period nastanka umetničkog dela biće naznačen, a kao pomoć, savet je da što više obratite pažnju na detalje koji se nalaze i oko uveličanog predstavljenog motiva.

Važno: Autori i izvori fotografija korišćenih u tekstovima biće objavljeni u svakom narednom broju kako čitaoci ne bi odmah otkrili o čemu je reč.

Ovog puta, Detalj za kraj (u stvari, za početak) opet donosi jedan desert (za one nostalgične). U pitanju je korpa sa voćem, tako precizno i realno odrađena, da deluje kao da je grožđe u njoj tek oprano i čeka da se neko njime zasladi. Pored grožđa koje dominira celom slikom, tu su i breskve, ali i lišće vinove loze koje iz zelene boje polako prelazi u žućkastu. O mrtvoj prirodi pisali smo u više navrata, ali ovde ona ne nosi nužno klasičnu poruku o prolaznosti života Memento mori, odnosno Seti se smrti, već cela kompozicija više nagoveštava dolazak jeseni. Kada je u pitanju voće, ono što ovu „mrtvu prirodu” posebno čini živom (pored onoga što ne vidite) su dve ose na belom i crnom grožđu, toliko uverljive da treba ipak napomenuti da su zaista naslikane, u slučaju da se posmatrač zaleti ka platnu da ih otera (što nije nemoguće, s obzirom na to da je većini sa ovog područja slika relativno lako dostupna). Slika je nastala 1842. godine i inspirisana je jednim putovanjem autora (koji će u određenom smislu poneti epitet prvi) u zemlju nezaobilaznu za bilo kog umetnika koja se nalazi i u samom nazivu slike. Da li možete da saznate o kom umetniku i delu je reč?

oktobar, 2020.

Leave a Reply

Your email address will not be published.