foto: Ivana Novaković

piše: Ivana Novaković

Gradska kuća u Subotici i dalje stoji kao svedok mnogobrojnih događaja, raznih političkih i društvenih turbulencija, ideoloških promena, smenjivanja država, ali i kao simbol prosperiteta i istrajnosti. Zbog uloge koja joj je namenjena, izuzetno je bio važan njen izgled, položaj i veličina, kako bi ispunila sve zahteve. Očekivalo se da bude odraz duha vremena, ideja i da prikaže svoju važnost u državi.

foto: Ivana Novaković

Ova Gradska kuća je treća po redu podignuta u Subotici, na istom mestu kao i prethodne dve. Dvojac koji je zadužen za ovu velelepnu građevinu u stilu mađarske secesije su arhitekte Marcel Komor i Deže Jakab iz Budimpešte.

foto: Ivana Novaković

Dve godine nakon izgradnje radilo se na ukrašavanju enterijera, te je svečano otvaranje bilo 1912. godine, dok je Subotica bila deo Austrougarske monarhije. Ona kroz bogatstvo ukrasa pripoveda o mađarskim folklornim motivima. Razne varijacije stilizovanog cveća, prepleta, jarke boje, obrada drveta koja veoma podseća na ukrase u seoskim domaćinstvima samo su neki od elemenata koji krase ovo zdanje. Najdominantniji arhitektonski deo je toranj sa kojeg se pruža pogled na ceo grad i njegovu okolinu.

foto: Ivana Novaković

Tu su se nalazile prostorije gradonačelnika, većnice, kao i administracija, arhiv, policija, zatvor, ali i trgovačke radnje. Kao najveće i najvažnije delo u gradu uticalo je na dalje formiranje gradskog jezgra.

septembar, 2022.

Leave a Reply

Your email address will not be published.