Belerofont i Himera, Đovani Batista Tijepolo, foto: Wikipedia
U grčkoj mitologiji hijerarhija je bila jasna, prvo bogovi, pa smrtnici. Heroji su bili negde između, često su imali jednog božanskog roditelja, ali su i dalje bili smrtni. Ipak, nije im mesto bilo na Olimpu, i nikako nisu smeli da pomisle da im je dozvoljeno da odu tamo. Junak ovog teksta je napravio upravo tu grešku.

Belerofont, poreklom sa Korinta, je u mladosti ubio čoveka u svom rodnom gradu, pa je zbog toga proteran. Primio ga je kralj Pret koji je vladao Tirintom. Pret je imao ženu Stenebeju (Anteju) koja se zaljubila u Belerofonta. On ju je odbio, a ona ga je iz osvete optužila da je pokušao da je zavede. Pret nije želeo da pogubi gosta, pa ga je poslao kod svog tasta Jobata kome je poslao zapečaćene pločice na kojima je bio opisan čitav događaj, uz molbu da ga on pogubi.

Jobat nije odmah video pločice, pa je organizovao gozbu koja je trajala devet dana. Po isteku tih devet dana, Jobat je video poruku, ali ni on nije želeo da pogubi svog gosta, već mu je dao naizgled nemoguć zadatak – tražio je od njega da pogubi Himeru.

Himera je čudovište, kćerka Tifona i Ehidne. Po Homeru, Himerin prednji deo tela liči na lavlji, srednji na kozu, zadnji na aždaju i iz usta bljuje vatru. Po Hesiodu pak ima tri glave lavlju, kozju i aždajsku. Živi u pećini i pustoši Likiju.

Belerofont je znao da Himeru može pogubiti samo iz vazduha, pa je odlučio da uhvati Pegaza, krilatog konja. U tome mu je pomogla Atina, koja mu je dala zlatnu uzdu kojom je Pegaz mogao da se zauzda. Pomoću Pegaza je uspeo da ubije Himeru, a Atina mu je dozvolila i da zadrži krilatog konja. Jašući njega, Belerofont je uspeo da izvrši i mnoge druge podvige – ubio je Himerinog oca, pobio divove, odbranio se od napada Amazonki.

Hibris označava prekoračenje granica i drskost ljudi koji svojim gordim ponašanjem krše norme bogova i ulaze u sferu njihovih privilegija. Bogove to vrlo vređa i ti pojedinci uvek bivaju kažnjeni.

Ipak, posle svih tih podviga, ovaj junak je smatrao da mu je mesto na Olimpu, među bogovima, pa je na Pegazu i odleteo tamo. Zevs se strašno rasrdio što se Belefront drznuo da ode na Olimp nepozvan, pa je poslao obada da ubode konja. Pegaz se propeo, Belefront je pao, udario glavom o kamen i izgubio razum. Tako lud, lutao je besciljno, dok se bog smrti, Tanatos, nije smilovao nad njegovom sudbinom i odveo ga sa sobom.

piše: Aleksandra Vujić

jul, 2017.

Leave a Reply

Your email address will not be published.