Izvor: Wikimedia commons

piše: Aleksandra Vujić

Kada neki mitološki junak dobije titulu heroja, očekujemo smrtnika koji je uz pomoć snage i mudrosti pobedio neka čudovišta, spasao svoj narod nekih napada ili učinio neki sličan podvig. Kineski heroji su nešto drugačiji. Uglavnom predstavljaju heroje kulture, mudrace, koji su ljude naučili vrlo bitnim veštinama. Takav je i Fu Si, poznat i kao Paoši, kineski narodni heroj koji je, između ostalog, zaslužan i za stvaranje čovečanstva.

On je potomak boga stvaranja Pangua. Pangu je bio div koji je spavao u jajetu haosa, a kada se probudio, podelio je nebo i zemlju i odmah umro. Od njegovog tela nastalo je sve na zemlji, ali i biće po imenu Hua Hsu koje je rodilo blizance. Ti blizanci su Fu Si i njegova sestra.

Ovaj narodni heroj došao je sa namerom da postane prvi kineski car. Po legendi je imao četiri lica, a svako od njih je nadgledalo po jednu stranu sveta. Njegova supruga (i sestra) bila je ili Đu Tjen Sjenu (Tamna gospa), ili Nu Va, zabuna dolazi od toga što su ove dve junakinje poistovećivali rani zapisi. Zajedno sa svojom suprugom, zaslužan je za stvaranje čovečanstva, ali i pronalazak lova i ribolova sa mrežom. Naučio je Kineze pripitomljavanju životinja, sviranju na instrumentima, kuvanju, merenju vremena i pravljenju svilenih niti od kojih su kasnije nastajale tkanine. Veruje se da je izmislio i kinesko pismo i trigrame Ji đinga. Prema mitu, raspored trigrama u ovoj knjizi Fu Si je otkrio na leđima zmaja koji je izlazio iz reke.

Ji đing je drevna knjiga promena koja je napisana hiljadu godina pre nove ere i predstavlja najstarije delo kineske klasične književnosti. Sastoji se od šezdeset i četiri heksagrama čijim se tumačenjem dolazi do predviđanja budućih događaja. Čitanjem proročanstava stiče se uvid u kinesku filozofiju i njihovo shvatanje univerzuma.

Fu Si i njegova sestra bili su prvi ljudi koji su živeli na planini. Kada su zapalili dve vatre, kako bi se ugrejali, te dve vatre su se spojile u jednu, posmatrajući to, odlučili su da se venčaju. Nakon toga od gline su napravili ljude i oživeli su ih. Ovaj heroj je rođen u donjem toku reke Huanghe, u mestu zvanom Čenđi, a umro je u mestu zvanom Čen. Živeo je 197 godina, a spomenik njemu se i danas može obići i predstavlja turističku atrakciju.

mart, 2020.

Leave a Reply

Your email address will not be published.