Frida Kalo, foto: Wikipedia

Verovatno da većina vas uveliko zna dosta detalja iz života Fride Kalo, ako ni zbog čega drugog, onda makar zbog toga što ste nekada na televiziji naleteli na film o njoj sa Selmom Hajek u glavnoj ulozi.

Za one koji nikada nisu čuli ovo ime – to je ona žena sa spojenim obrvama i cvećem u kosi čiji se lik često javlja na odevnim ili dekorativnim predmetima. Frida Kalo je bila slikarka iz Meksika koja je živela od 1907. do 1954. godine, koja je najčešće slikala portrete i autoportrete sa elementima narodne meksičke umetnosti i čije se slike svrstavaju u nadrealizam ili magični realizam. Kada je 1925. doživela udes u autobusu, Frida je nakon toga ostala prikovana za krevet narednih godinu dana. Jedan tragičan događaj koji je ostavio strašne posledice na ceo Fridin život, istovremeno je bio i prelomni trenutak za njenu slikarsku karijeru.

„Tada sam počela da slikam samu sebe. Zato što sam isuviše vremena provodila sama i zato što sam tema koju najbolje poznajem.”

Frida Kalo, jedna biografija, Marija Hese

No, Frida je ostala upamćena ne samo po svojim slikama, već i po svom interesantnom životu koji nam Marija Hese u knjizi Frida Kalo, jedna biografija predstavlja na jednostavan i jedinstven način. Od njenog detinjstva, preko adolescencije i udesa, komplikovane ljubavi sa slikarem Dijegom Riverom, ali i mnogim drugim ljudima, do njenog potpunog fizičkog i psihičkog kraha. Frida je svoj život provela u krajnostima – vesele boje, neizmerna sreća, ljubav, ples i tekila sa jedne strane i crnilo, tuga, bol, patnja i nepokretnost sa druge strane.

„U žvotu sam doživela dve velike nesreće, jednu u kojoj me je autobus bacio na pod, a druga je bio Dijego.”

Frida Kalo, jedna biografija, Marija Hese

Iako je o Fridi izrečeno već mnogo, što od strane drugih ljudi, što od strane nje same kroz dnevnik, pisma, intervjue i konačno sopstvene slike, Marija Hese je uspela da nam Fridin život i umetnost prikaže na jedan inovativan način. Ona je težila da na emotivan način prikaže Fridinu biografiju, da svaki trenutak iz Fridinog života veže za određenu emociju ili za ono što je pretpostavila da Frida oseća u datom trenutku.

„Ovo nije knjiga o stvarnom životu Fride Kalo, niti o životu koji je ona izmislila. Ova knjiga je mešavina ova dva života, jer verujem da je u nekim aspektima Fridina realnost zanimljivija od njene fikcije; dok mi je u drugim draža istina koju je ona htela da nam ispriča”

Frida Kalo, jedna biografija, Marija Hese

Još jedna stvar koja umnogome doprinosi unikatnosti ove knjige jesu ilustracije koje je Marija Hese sama crtala. Svaki događaj iz Fridinog života je propraćen unikatnom ilustracijom inspirisanom dominantnim motivima sa Fridinih slika i specijalnom emocijom koju ti motivi stvaraju. Na taj način ilustracije doprinose boljem razumevanju događaja iz Fridinog života i razvijanju saosećanja sa onim što bi ona mogla osetiti u datim trenucima.

Frida Kalo, jedna biografija je knjiga koja će svojom tematikom pobuditi i vaše emocije i vaš razum, a svojim ilustracijama će vas navesti da zgrabite boje u ruke i počnete da slikate najlepše i najmračnije tajne sopstvene duše.

piše: Tamara Živković

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.