„Freja”, Džon Bauer, foto: Wikipedia
U nordijskoj mitologiji bogovi su raspoređeni u dve grupe – bogovi Esira i bogovi Vanira. Oni su se slagali relativno dobro sve dok se nije pojavila boginja o kojoj je reč u ovom članku – Freja.

Freja je poreklom iz Vanira, boginja ljubavi, seksa, plodnosti, lepote, magije i veštičarenja. Pošto je bila veštica, putovala je po svetu i nudila svoje usluge. Tako je stigla do Asgarda, doma bogova Esira. Oni su, zbog Frejinih usluga, zaboravili na vrline koje su pre njenog dolaska cenili – čast, lojalnost i poštovanje zakona. Kada su uvideli svoje propuste, nju su optužili za to, pa su tri puta pokušali da je ubiju, a ona je tri puta oživljavala. Tada počinje veliki rat između bogova Esira i Vanira. Kako je rat duže vreme vođen bez pobednika, odlučili su da ga prekinu uz uslov da svaka grupa bogova pošalje drugoj „taoce” koji će živeti među suprotnim narodom. U Esir su otišli Freja i njen otac Njord.

Freja je praktikovala seidr, vrstu magije koju su koristile uglavnom žene, a koja je mogla dovesti do isceljenja, kojom su se mogla steći materijalna dobra, pa čak i naškoditi neprijateljima.

Freja je imala brata blizanca koji se zvao Frej, a oni su bili deca Njorda i njegove sestre Nertus. Plavokosa i plavooka Freja prikazivana je ponekad vrlo neobično – u kočiji koju vuku mačke. Oko vrata nosi ogrlicu Brisinga koju je dobila od četiri patuljka u zamenu za seksualne usluge. Ona nosi i ogrtač sačinjen od perja koji joj omogućava pretvaranje u sokola, a ima i borbenog vepra. Freja je junakinja i različitih nordijskih spevova i proznih dela. Tako je u jednoj pesmi Loki optužuje da je imala seksualne odnose sa svim bogovima i patuljcima (uključujući i njenog brata), što dosta govori o reputaciji koju je imala među narodom.

Kada Freja i Valkire idu u novu misiju, svetlost koja se prelama na njihovom oružju čini polarnu svetlost – auroru borealis.

Ona je još i vođa ratnica Valkira i Idiza. Polovina mrtvih ratnika ide u njenu dvoranu Sesrumnir u Folkvangu, dok drugi ide kod Odina u Valhalu. Pored ratnika, u Folkvang su bile dobrodošle i verne supruge ratnika.  Takođe, Freja je i tešila umiruće ratnike, a zatim ih pratila u zagrobni svet, olaksavajući im taj prelazak.

piše: Aleksandra Vujić

oktobar, 2017.

Leave a Reply

Your email address will not be published.