foto: Fantom

Intervju vodila: Nevena Stajković

Fantom je projekat iza kojeg stoji Petar Wagner, a kojem su se nedavno pridružili i Luna Škopelja i Nemanja Maksimović. Dugo je stvarao muziku za druge, a 2019. odlučio je da nam podari autorske pesme koje su stvorene za uživanje, a čiji tekstovi teraju na razmišljanje. Možete ih čuti u klubovima širom regiona, ali je možda najbolje da ih slušate kada se osamite ili sa nekim vama veoma dragim.

Kao novogodišnji poklon, u decembru 2021. godine, Fantom nas je darovao novom pesmom, pod nazivom Barbara. Ipak, ovom prilikom razgovarali smo s njim o značenju starih pesama, a saznali smo i gde Fantom voli da provodi smiraj leta.

1. Gde te je odvela Luna i da li uopšte postoji konačno odredište?

Guarda che luna, guarda che mare, da questa notte senza te dovrò restare – Vodi me gde god da se čuju stihovi ove pesme – a s obzirom na to da se Mesec može videti sa bilo koje tačke ove naše male planete, konačno odredište zapravo ne postoji jer, i kada je celu obiđemo, ostaje ta ne tako mala putanja od 384 401 km do Lune. Ali ja strpljivo čekam svoju kartu za prevoz.

2. Da li je možda pametnije da prespavamo 2 ujutru?

Bitno je da san traje barem 8 sati, pa onda tempirajte. Recimo, ako radite od 9, onda je možda bolje da tada već uveliko spavate. Nama muzičarima je lakše, mi radimo noću, ne budimo se ujutru za posao. Ali petkom i subotom svi možemo da doživljamo najrazličitije emocije u 2 ujutru, to neka bude neka vrsta vikend-katarze.

3. Gde si sreo devojku iz svemira? Možda izvan vremena?

Devojka iz svemira je, nažalost, zauvek ostala izvan vremena. Nije uhvatila voz kao Selma koja putuje na fakultet.

4. Čega beba treba da se pazi u novoj godini?

Kao i uvek – dvoličnih likova kojima savest nije jača strana, ali to ne kažu na vreme. Možda će u novoj godini beba postati Žena i biće joj mnogo lakše.

foto: Fantom

5. ,,Puštam te jer te volim” – može li čovek ikada biti spreman na takav korak? I da li to može biti definicija ljubavi?

Koja je poenta zgrčeno držati osobu uz sebe koja ima potrebu da krene dalje? To je egoistično i ne predstavlja ljubav prema toj osobi, već ljubav prema samom sebi. Situacija: kako ću ja bez tebe? Bitan sam ja, ne ti. Svako ima pravo da bezgranično traži sebe i svoju sreću sam, pored neke osobe ili pored više osoba. Ne postoji pravilno i ispravo.

6. Šta najviše voliš kod leta?

Sam kraj, onaj trenutak od kraja avgusta kada leto polako počinje da se pretvara u jesen i kad sve miriše na nostalgiju i melanholiju. Ako se tada slučajno nađete u Toskani, onda ne možete biti na boljem mestu. Samo uključite sva čula.

7. Poslednje pitanje postavljamo svim našim sagovornicima – da li možeš čitaocima i čitateljkama KUŠ!-a da preporučiš knjigu, film, predstavu, muzičku numeru i umetnika ili umetničko delo kojem bi trebalo da posvete pažnju?

Film: Badlands (1973)

Knjiga: Faust – pročitajte ponovo

Pesma: ¿Porqué Te Vas?

Umetničko delo: Franc fon Štuk – Pietà. Moja omiljenja Pietà, putpuno drugačija od svih ostalih, jako mračna i živopisna.

januar, 2022.

Leave a Reply

Your email address will not be published.