foto: Ivan Veljković

piše: Ivan Veljković

U prošlom broju…

„…Naravno, tema nije slučajno odabrana. Bosanske basni je strip koji se bavi ratovima u bivšoj Jugoslaviji, gde je Lavriču cilj bio da sve posmatra iz ugla neutralnog izveštača.”

Raspadanje bivše Jugoslavije je očito ostavilo traga na narode koji su iz te države izašli. Naravno, masovni mediji su uporedo pratili rat, i još uvek se proizvode prozna, filmska, televizijska, pa i stripovska dela koja se dotiču konflikta naroda koji su se do proverbijalnog juče pozivali na bratstvo i jedinstvo.

Neka od najviše kotiranih dela u devetoj umetnosti su upravo ona koja se dotiču rata, a da to rade na neutralni način, iz ugla izveštača. Ali šta je sa delima koja su otvoreno privržena jednoj strani? Šta je, drugim rečima, sa propagandnim ratnim stripom?

Naravno, među zaraćenim narodom je bilo ljubitelja stripa i nije dugo trebalo da se kod Srba, Hrvata i Bosanaca iznedre dela koja otvoreno glorifikuju sopstvenu stranu, a demonizuju druge. Dotični stripovi, pod imenima Knindže, Super Hrvoje i Bosman, jesu superherojski uraci koji su, shodno vremenu, za glavne junake imali blještave primere boraca za pravdu, uvek nekako predodređenih da svoj narod spasu od zuluma. Danas ih strip fanovi mahom vide kao treš bez mnogo kvaliteta i uglavnom se koriste kao primeri vojne propagande u naučnim i drugim studijama. Za razliku od priča koje vide rat kao priliku da pokažu veterane kako mučki prolaze kroz apsurdnost vojevanja, ove storije gotovo da glorifikuju dotičnu praksu. Zato su i neretko teme socioloških i političkih članaka. Moj zadatak je, doduše, da evaluiram ova tri stripa na osnovu njihovog kvaliteta.

Dakle, parametri su sledeći: crtež, kadriranje, likovi, ritam pripovedanja i sveukupna priča (gde spada originalnost, dijalozi i veština pričanja priče)

Pratićemo ih hronološki, prema tome, ne časimo časa i bacimo se na prvi.

Knindže: vitezovi srpske krajine

foto: lična arhiva Vladimira Topolovačkog

Izdavač: Politika

Godina izdanja: 1991.

Tiraž: nepoznat

Scenario: Marko Fančović (Epizoda #1), Danko Đukić (Epizoda #2)

Crtež: Dragoljub Savić (Epizoda #1), Žarko Katić (Epizoda #2)

Kratak opis radnje:

U prvoj epizodi, Po zapovesti Kapetana Dragana, dotični kapetan šalje vojnika Savu i njegovu novu saradnicu Milicu u izvidničku misiju. Njih dvoje, uortačeni sa još jednim ratnikom, Radojicom, i dečakom Grujicom, tokom svoje misije zapadaju u nevolje i spasavaju dedu i unuka od nasrtaja hrvatskih vojnika. Tokom priče saznajemo i detalje o Savinoj prošlosti, a vidimo i veštine u borbi koje on i Milica pokazuju.

Crtež: Stil koji Đukić koristi je realističan, sa tek dovoljno kinetike da verodostojno dočara scene borbe prsa u prsa. Stilizacija je solidna, premda su neretko lica pomalo off.

Kadriranje: Klasično, nema većih odstupanja od norme.

Likovi: Uglavnom stereotipni: glavni junak izgleda kao holivudski glumac, glavna junakinja je „jaka nezavisna žena”, dečak je komični pomoćnik, prisutan da razbije tenziju, negativci mahom jednodimenzonalni.

Ritam pripovedanja: Solidan, nema prelamanja u priči niti većih prekida.

Konačna ocena: Komparativan sa prosečnim akcionim filmom B ili C produkcije iz osamdesetih godina prošlog veka.

Komentar: Strip nije nužno superherojski, iako glavni likovi imaju superherojske pozadine i vični su borilačkim veštinama.

lična arhiva Vladimira Topolovačkog

U drugoj epizodi, Za slobodu Srpske Krajine, glavni junaci su u Kninskoj tvrđavi, očekuju napad hrvatskih snaga, među kojima ima i protivnika sa ličnim razlozima da napadnu Savu. Akcija se završava klimaktičnom borbom dveju strana, borbom prsa u prsa između Save i njegovog rivala, i Savinom pobedom.

Crtež: Neujednačen, podseća dosta na klasične crteže novosadskih strip autora, ali znatno nižeg kvaliteta; Sem Save i Milice, nijedan od likova nema kontinuitet u izgledu sa prethodnim brojem.

Kadriranje: Klasično, nema većih odstupanja od norme.

Likovi: Nema promena od prošle epizode.

Ritam pripovedanja: Sporiji od prethodnog, čak se i kinetika oseća sporijom.

Konačna ocena: Uporediv sa (izuzetno lošim) akcionim filmom B ili C produkcije osamdesetih godina.

Komentar: Vidno više propagande, a manje logike u pripovedanju u odnosu na prethodnika. Pritom, ovde svi pričaju ijekavicom, i pozitivci i negativci.

Super Hrvoje

Ivan Veljković, lična arhiva

Izdavač: Slobodna Dalmacija

Godina izdanja: 1992.

Tiraž: 60 000

Autori stripa: Nikola Listeš i Siniša Ercegovac (obojica su i crtači i scenaristi)

Kratak opis radnje:

Hrvoje Horvat, gastarbajter bez roditelja koji živi u Nemačkoj, vraća se u Hrvatsku usled ratnih dešavanja sa misterioznom kamenom statuicom koju je dobio od prijatelja putem pošte. Nakon smrti tog prijatelja usled napada srpskih snaga, Hrvoje putem Čuvara Tajne Kamena dobija supermoći i postaje čovek od kamena, poražavajući agresore i rasterujući ih sa rodne mu Dalmacije.

Crtež: Očiti omaž Spajdermenu Džona Romite Starijeg; Hrvoje i njegova supruga Hilda izgledaju kao Piter Parker i Gven Stejsi, čak i negativci imaju pomalo karikaturalan stil iz srebrnog doba.

Kadriranje: Klasično, u Marvelovom stilu.

Likovi: Uglavnom stereotipni, s tim što su negativci dobili barem malo karakterizacije i pozadinske priče.

Ritam pripovedanja: Solidan, nema prelamanja u priči niti većih prekida.

Konačna ocena: Uporediv sa animiranim serijama o superherojima iz sedamsedetih godina 20. veka.

Komentar: Negativci pričaju ekavicom, sa zapravo adekvatnim slengom onovremenog Beograda.

Bosman

Ivan Veljković, lična arhiva

Izdavač: PP Hasanbegović Trans International-Sarajevo

Godina izdanja: 1994.

Tiraž: 5 000

Scenario: Jusuf Hasanbegović

Crtež: Ozren Pavlović

Kratak opis radnje:

Uoči rata, Bosman naleće na hrpu srpskih vojnika koji planiraju opsadu Sarajeva. Iako pokušava da upozori prijatelje, niko se ne obazire na pretnju. Nakon smrti jedne žene, Bosman preuzima inicijativu i poražava protivnike u krvavoj borbi. Deda njegove drage mu daruje čarobno odelo koje ga pretvara u superjunaka kad god pravda zahteva da bude zadovoljena.

Crtež: Klasičan, ali za nijansu kvalitetniji od proseka, sa eksperimentima poprskanim tu i tamo.

Kadriranje: Klasično, miks američkog stila i Bonelija.

Likovi: Uglavnom stereotipni, bez mnogo nijansi.

Ritam pripovedanja: Spor, jako mnogo praznog hoda i ponavljanja.

Konačna ocena: Najsličniji je treš superherojskim filmovima iz sedamdesetih, kao prvi Dr Strejndž.

Komentar: Interesantno je da nijedan lik sem prve žrtve napada nema ime i prezime, čak ni sam Bosman.

Ako bih rangirao ove stripove, na prvom mestu bi bili prve Knindže i Super Hrvoje, dok bi druga epizoda Knindži i Bosman delili drugo mesto.  Inače, kuriozitet za kraj. Prvi scenarista Knindži, Marko Fančović je Hrvat, dok je Ozren Pavlović, crtač Bosmana, poreklom banjalučki Srbin.

novembar, 2023.

Leave a Reply

Your email address will not be published.