Srpsko slikarstvo, detalj, foto: Kartografija

Kartografove objave na Fejsbuku nas zabavljaju gotovo svakodnevno, ali par njegovih karata posebno nam je privuklo pažnju, te smo odlučili da se podrobnije upoznamo sa njegovim radom i da ga predstavimo u ovom broju.

Dušan Dačić

Verovatno ste i vi mislili da je čuveni Kartograf neko ko studira ili je završio geografiju? Ne! Iza čitave ideje i stranice Kartografija stoji Dušan Dačić iz Paraćina, student Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, ljubitelj geografije, istorije i tradicionalne muzike evropskih naroda, koji u slobodno vreme pravi karte, crta i trenira mačevanje. Njegova stranica jeste zabavnog karaktera, ali kroz njegov sad već dobro poznat humor i manje poznatu tradicionalnu muziku koja dolazi iz udaljenih evropskih krajeva, ona nudi i edukativan sadržaj. Dušanove karte nam prikazuju najrazličitije pojave, jezike, istorijske ličnosti i događaje ili našu svakodnevicu na teritoriji gradova, države, regiona, Evrope ili sveta, pa tako možemo da vidimo koliko granice zaista spajaju ili razdvajaju. Geografija je uvek bila nerazdvojna od vizuelnog, a vizuelno između ostalog utiče i na našu memoriju, pa je veoma korisno imati određene koncepte ilustrovane i smeštene u konkretan prostor, ne bismo li nam ih približili i jasnije sagledali.

Srpski vezovi, foto: Kartografija

Jedna od nama najzanimljivijih serija Dušanovih karata je Srpsko slikarstvo, koja se sastoji od četiri karte sa delima srpskih umetnika raspoređenih po teritoriji Srbije i okolnih država u kojima žive Srbi, tako da ili same slike predstavljaju taj određen kraj (prepoznatljivim motivom, ličnošću, pejzažom, objektom) ili su njihovi autori iz te oblasti. Iako postoji mnoštvo slika i klasifikacija po kojima bi one mogle da se teritorijalno predstave, Dušan je primere izabrao po sopstvenom ukusu. U KUŠ!-u vam ovog puta premijerno predstavljamo četvrtu kartu iz serije Srpsko slikarstvo, kao i karte Srpski vezovi i Toponimi srpske epike.

Toponimi srpske epike, foto: Kartografija

Još jedna karta iz oblasti kulture koju treba spomenuti je Velikani srpske književnosti koju je autor napravio na osnovu mesta rođenja, boravka ili vezanosti književnika za određeno mesto kojim je bio inspirisan i o kome je pisao. Tu je i mnoštvo šaljivih mapa urađenih po uzoru na parodije koje su popularne u mnogim drugim internet zajednicama poput onih Kako prosečan Srbin vidi… (određenu državu/kontinent/narode), analogija između oblika neke konkretne teritorije na mapi i pohovane šnicle (inače pored oblaka omiljena stvar za poređenje sa zemljama sveta) i karata Beograd i Novi Sad za početnike u kojima se duhoviti autor šali na naš sopstveni račun.

Četvrta karta serije srpsko slikarstvo, foto: Kartografija

Za pravljenje humorističkih karata Dušan odvoji nekad samo desetak minuta, ali karte ozbiljnog sadržaja pravi i po nekoliko dana, od čega najviše vremena utroši na prikupljanje informacija, te ne treba da nas čudi što je nedavno odlučio da započne njihovu štampu i prodaju. Možda će se nekad u budućnosti karta Srpsko slikarstvo ili Velikani srpske književnosti naći u kabinetima likovne kulture i srpskog jezika u školama širom zemlje, a do tada ćemo u njima uživati gledajući ih i dalje na stranici, a uskoro, nadamo se, i na zidovima nekih naših privatnih prostora.

piše: Ana Samardžić

2 thoughts on “Dugo očekivani neočekivani Kartograf”

Leave a Reply

Your email address will not be published.