Foto: Aleksandar Čekrlić

piše: Aleksandra Vujić

U ovom broju nastavljam sa pokušajem da na par stranica opišem ovaj velelepni grad i njegove mnogobrojne atrakcije. Sledite me, ovog puta, u šetnji kroz Global Village, The World, Dubai mol i, naravno, mnogobrojne plaže i šetališta.

Foto: Aleksandar Čekrlić

Kada se zateknete u Dubaiju, ne propustite da obiđete Global vilidž (Global Village), mesto gde se spaja devedesetak različitih kultura. Ovaj ogromni vašar otvoren je od novembra do aprila i to od 16 časova do ponoći ili sat vremena duže, u zavisnosti od dana, i, ukoliko ste ljubitelj ovakvih zabava, neće vam biti dovoljan samo jedan dan. Čeka vas dvadeset i sedam različitih paviljona, kulture devedeset različitih zemalja, ogroman zabavni park, replike poznatijih svetskih građevina, kao i mnoštvo različite hrane.

Na centralnoj bini se smenjuju različiti umetnici i tu možete pogledati igračke nastupe i koncerte, dok svaki od dvadeset i sedam paviljona predstavlja određenu zemlju ili oblast, pa tu nekoliko puta u toku večeri možete prisustvovati folklornim  nastupima, kupiti proizvode karakteristične za zemlju paviljona ili probati autentičnu hranu. Ukoliko vas u velikom gradu pogodi nostalgija, obiđite Bosnia & Balkans paviljon i dok jedete burek ili ćevape, popričajte sa  zaposlenima na maternjem jeziku. Obavezno obiđite i deo gde se nalazi kanal sa brodićima iz kojih se služi tajlandska hrana, čak iako niste ljubitelj njihove kuhinje, prizor je vrlo lep.

 

Tradicionalna kafa u Dubaiju se dosta razlikuje od domaće/turske/srpske kafe. Veoma je blaga, služi se u manjim šoljicama i pomešana je sa začinima kao što su kardamom i šafran. Ukoliko u Dubaiju naručite tursku kafu, dobićete kafu nešto sličnijoj onoj na koju smo navikli, ali će i ona biti obogaćena začinima.

Foto: Aleksandar Čekrlić

U skladu sa idejom da Dubai postane svet u malom, u planu je bila izgradnja i velikog veštačkog arhipelaga pod nazivom The World Island ili samo The World. Ideja iza toga je da arhipelag bude oblika mape sveta, a da svaka zemlja dobije svoje ostrvce. Projekat je pokrenut 2003. godine, ali je skoro napušten 2008. zbog ekonomske krize u svetu. Ipak, ostrvca i dalje stoje i mogu se videti ukoliko iskoristite savete iz prošlog broja i pogledate Dubai sa visine.

Nemali broj ljudi u Dubai dolazi zbog kupovina i ogromnih tržnih centara. Čak iako niste ljubitelj kupovine, u svakom tržnom centru možete naći način da se zabavite koji nije vezan za kupovinu.

Tako u Mall of the Emirates možete čak otići i na skijanje. Ako neće breg Muhamedu… Emiraćani su našli način da stvore snežnu idilu u sred pustinje, pa su tako izgradili zatvoreni ski rizort. Ovde možete skijati, učiti da skijate ili jednostavno uživati u sankanju i pravljenju sneška, a moguće je i družiti se sa pingvinima.

U tržnom centru koji je dobio ime po čuvenom putopiscu – Ibn Batuti, možete, kao što je ovaj istraživač zapravo i učinio, obići šest celina: Tunis, Egipat, Persiju, Indiju, Kinu i Andaluziju i videti različite postavke i interesantan enterijer karakterističan za svaku oblast.

Foto: Aleksandar Čekrlić

Ipak, ono što prosto ne smete preskočiti je Dubai mol. U prošlom broju pominjala sam akvarijum i podvodni zoo vrt koji se nalaze upravo ovde, ali prava atrakcija čeka vas ispred tržnog centra – koreografisani sistem fontana postavljen u veštačkom jezeru. U određenim vremenskim intervalima oko tržnog centra pogase se svetla i tada počinje predstava – fontana „pleše” uz muziku. Unutar tržnog centra možete videti veštački vodopad koji se prostire kroz sva četiri sprata građevine i koji krase skulpture skakača. I u ovom tržnom centru se možete rashladiti na velikom klizalištu.

Gurmani  koji se zateknu u Dubaiju u svakom tržnom centru u odeljku sa hranom mogu odabrati jela omiljene kuhinje ili probati nešto novo, izbor je zaista veliki.

Kao što je zima veštački stigla u Emirate, tako u gradu ne manjka zelenila, iako klima ne ide tome u prilog. Svuda po gradu posađeno je raznoliko drveće, kao i različito cveće i biljke. Sve to navodnjava se konstantno desalinizovanom morskom vodom, pa zelenilo biljaka pruža veoma lep kontrast betonu i pesku. Ukoliko poželite malo više prirode, na raspolaganju su vam divno uređeni parkovi Dubaija gde možete šetati, praviti roštilj, baviti se sportom ili istraživati dodatne sadržaje koje određeni park nudi. Samo pazite, parkovi su ograđeni i ulaz u svaki park se naplaćuje.

Naravno, ne propustite brojne plaže, kao ni šetališta. Dubai marina je impresivna, a postaje još više fascinantna kada saznate da je u potpunosti veštački napravljena i da pre 2003. tu nije bilo ni zgrada, ali ni vode. Naime, kanal oko kojeg su sagrađeni stambeni objekti i koji sada služi kao pristanište u potpunosti je veštački. Ukoliko odlučite da obiđete čitavu marinu, videćete luksuzne zgrade, tržni cenar, raznolike ugostiteljske objekte, prodavnice, ali i plažu JBR i veoma lepo uređeno šetalište. Ukoliko vas više zanimaju prodavnice i restorani, City Walk je šetalište za vas.

Leave a Reply

Your email address will not be published.