Ivan Trajlov

Da li pripadate onima koji, iako su svesni posledica, ipak odgledaju film Ajkula dan pre odlaska na more? Ako ne, verujte mi, ima nas i takvih, a da u morskim dubinama žive i čudnija i strašnija, a svakako i mnogo lepša, elegantnija i egzotičnija bića, znamo svi, ali ređe razmišljamo o njima. Pogotovu dok ulazimo u plićak i doživljavamo šok nivelacije temperature tela sa temperaturom vode. Magični svet morskog dna, njegovih oblika i boja, ostaje skriven većini prosečnih kupača, no stara je misao da je priroda najsavršeniji i najoriginalniji tvorac. Ko god je imao prilike da izbliza proučava morsko dno, ne može da se ne složi sa ovom tvrdnjom. Umetnici su tokom vekova pokušavali da doskoče prirodi i oponašaju njenu kreativnu moć da bi se na kraju mahom mirili sa drugim mestom koje bi zauzimali u toj trci. Ali su usput nastajala velika umetnička dela, a u julu, mesecu kada ili odlazimo, ili planiramo, ili barem maštamo o moru, predstavićemo vam projekat mladog dizajnera Ivana Trajlova koji je uskočio u morske dubine i u njima pronašao svoju inspiraciju. Udahnite duboko, zapušite nos, širom otvorite oči i zaronite u Ivanovo Duboko more, tj. Djúpur Sjór.

Ivan Trajlov rođen je u Nišu, a trenutno živi i radi u Beogradu. Grafički dizajn savladao je sam dugogodišnjim radom koji je započeo negde oko petnaeste godine. Kako se bavi oblašću koja se neprestano menja, raste i razvija, smatra da je usavršavanje neophodno bez obzira na diplome i godine učenja. Dizajn je za njega istraživanje, igra i eksperimentisanje koje je neophodno voleti i biti posvećen.

Djupur Sjor, Ivan Trajlov

Djúpur Sjór ili Deep Sea projekat nastao je slučajno, tokom poigravanja elementima i alatima u programu Ilustrator. Uz pomoć nekoliko efekata, puno strpljenja i vremena, Ivan je došao do zaključka da pomeranje linija i tačaka, koje je proizvodilo ili potpuno uništenje forme, ili njenu metamorfozu u nove i drugačije oblike, najviše podseća na morska stvorenja. Imena, kako svojih oblika tako i čitavog projekta, Ivan je potražio ne u toplim južnim morima, na koja uglavnom svi pomislimo prvo, već na dalekom severu, u vodama koje okružuju zemlju leda i vatre. Ako na Guglu potražite prevod za pojam Djúpur Sjór, možda se vaš pretraživač i zbuni pošto je ovo ime preuzeto iz islandskog jezika. Island i njegov jezik su velika Ivanova inspiracija, zahvaljujući kojoj ćete svi vi koji pročitate ovaj tekst naučiti barem dve islandske reči – ,,duboko” i ,,more”.

Djupur Sjor, Ivan Trajlov

Nekoliko nedelja nakon objavljivanja svojih morskih ilustracija na Behance-u, s Ivanom su kontaktirali zaposleni u Adobe-u i predložili da naprave intervju sa njim u kojem je Ivan otkrio nešto više o tehnici i procesu nastanka onoga što je tada nazvano Deep Sea creatures from another dimension. Napravljen je tutorijal koji možete pronaći na ovom linku i gde i sami možete pokušati da generišete nove oblike.

Djupur Sjor, Ivan Trajlov

,,Djúpur Sjór je jedan od najznačajnijih projekata u mom dosadašnjem radu jer pokazuje da grafički dizajn može biti i jeste jedna vrsta umetnosti, ali da sa druge strane dizajner/umetnik ne mora i ne može uvek imati punu kontrolu nad svojim umetničkim delom. Jedino što sam mogao da kontrolišem jeste trenutak kada ću prestati i biti zadovoljan dobijenom formom. Volim da kažem da ovaj projekat ima za cilj da podstakne vašu maštu oblicima koji podsjećaju na stvorenja koja već znate”, kaže Ivan.

,,Ovaj projekat je zaista neiscrpan izvor i neretko i pokušavam da u njemu stvaram nove forme. Tako je prošle godine nastala mini-serija ilustracija insekata Skordyr.” Ivanove insekte možete pogledati ovde, a on trenutno radi na novim morskim stvorenjima koja će postati deo Djupur Sjor II. KUŠ! vam premijerno prikazuje jednu od ilustracija ove nove serije, a Ivanu želimo puno sreće u budućem radu i mirno more kuda god da pođe.

Djupur Sjor II, Ivan Trajlov

piše: MoonQueen

One thought on “Djúpur Sjór – Geometrija morskih dubina”

Leave a Reply

Your email address will not be published.