foto: Ceger na treger

piše: Aleksandra Vujić

Nova godina je tu, a ukoliko ste vi osoba koja voli da donosi novogodišnje odluke, imam za vas jedan predlog – u novoj godini se okrenite malim proizvođačima, slow fashionu, održivoj modi i kreativnim malim brendovima. Proizvodi će sigurno biti kvalitetniji i duže će trajati od onih serijski proizvedenih, kupljenih od velikih korporacija; nosićete unikatni ručni rad, neki mali biznis će ostvariti profit, a na ovaj način ćete smanjiti i količinu otpada koju generišete.

U skladu sa temom održive kupovine, u januaru smo popričali sa Jovanom i Nenadom, bračnim parom koji stoji iza brenda Ceger na treger.

foto: Ceger na treger

Ovi kreativci svoju priču započinju u ne tako sjajno vreme, u jeku korone, u avgustu 2020. godine. Kažu kako im je korona donela skraćenje budžeta, pa su se dovijali kako da taj budžet dopune. Kako su medicinske maske tada bile nezaobilazne, palo im je na pamet da počnu da šiju dezenirane pamučne maske koje će izgledati lepše od standardnih medicinskih, a biće i prijatnije za nošenje. O prvom susretu sa mašinom Jovana kaže: „Nikada nisam prišla mašini do korone, nikada nisam ni razmišljala o tome. Jednostavno sam rizikovala u tom trenutku uz podršku supruga i odlučila da kupim svoju prvu mašinu koja se zvala Višnja… Ja sam joj tepala Višnjica. Kako sam sve više sati provodila za mašinom, skapirala sam da imam i kreativnu stranu, pa sam jedan dan odlučila da napravim ranac. S obzirom na to da oboje volimo rančiće tog tipa (sack bag ili kese ranac), napravila sam ranac da iznenadim supruga, ali sam iznenadila i sebe toliko je dobro ispao! U tom trenutku ja i dalje učim da koristim mašinu.”

foto: Ceger na treger

Kada su videli da cegeri izgledaju i više nego dobro, poradili su na unapređenju modela, dodavanju unutrašnjih džepića, postava, a tada i stranica na Instagramu oživljava. Prirodno, broj porudžbina je krenuo da raste velikom brzinom, Jovana i Nenad šire ponudu dezena, ali ipak zadržavaju ograničene serije da bi zadržali unikatnost svojih proizvoda.

foto: Ceger na treger

„Koristili smo pamučne materijale, keper i na kraju dekor platna. Dekor platna i keper su dosta čvršći i kvalitetniji, pa odlučujemo da izbacimo pamuk. Ostavili smo samo afričku kitenge tkaninu jer je ona gusto tkana i čvrsta”, kaže Jovana.

foto: Ceger na treger

Nenad je zadužen za odabir dezena, a Jovana za samu izradu proizvoda. U međuvremenu, Jovani i Nenadu se priključio i pas Vasa, ali i jedan bebac. Mislim da oni još nemaju  jasno definisane obaveze u ovoj maloj manufakturi, ali da svojim postojanjem čine ovaj posao još lepšim.

foto: Ceger na treger

U ponudi možete pronaći mnoštvo rančeva, cegera, ovalne i četvrtaste pederuše, kao i nesesere. U planu im je i proširenje ponude na okrugle rančeve i još cegera drugačijih oblika. Dezeni su šareni, veseli i predivni, ali vi možete naručiti i jednobojni komad, Ceger na treger izlazi u susret i u tom slučaju! Celokupnu ponudu možete videti na njihovom Instagramu.

Januar, 2023.

Leave a Reply

Your email address will not be published.