foto: Aleksandra Radibratović

pise: Aleksandra Radibratović

Nedaleko od Knjaževca, na levoj obali Trgoviškog Timoka, nalazi se selo Donja Kamenica, čija crkva, iako nevelikih dimenzija, predstavlja pravo blago sakralnog srednjovekovnog graditeljstva. Crkva, osnove nepravilnog krsta sa kupolom i spratnom pripratom sa dvema kulama zvonicima, stilski objedinjuje različite uzore, čineći je jedinstvenom u istočnoj Srbiji. Posvećena je Bogorodici, a izgrađena je i oslikana prema želji nepoznatog (bugarskog ili srpskog?) vlastelina u prvoj četvrtini 14. veka. Kada je izgrađena, Bogorodičina crkva imala je i spratnu drvenu spoljnu pripratu (eksonarteks), o čemu svedoče očuvane ktitorske kompozije u naosu i na spratu priprate.

Osim specifičnih arhitektonskih odlika, crkva i u pogledu fresko-slikarstva, sa odlikama paleološkog stila, krije pojedine neobičnosti. Između ostalog, u oltarskoj apsidi nalazi se neoubičajena predstava Hrista Agneca na časnoj trpezi, okruženog svetim Vasilijem Velikim i svetim Jovanom Zlatoustim. Specifičnost ove predstave krije se u činjenici da je Hristos, umesto položen u jednu posudu, predstavljen tako da je gornjim delom tela naslonjen na plitak diskos, dok su mu noge u putiru. Ovakav način predstavljanja trebalo je da simbolizuje prinošenje žrtve i hlebom i vinom. 

foto: Aleksandra Radibratović

Iako prepoznata kao kulturno dobro od velikog značaja još od osamdesetih godina 20. veka, Bogorodičina crkva i dalje nije postala predmet sveobuhvatnog naučnog istraživanja koje bi rasvetlilo mnoge nepoznanice i dodatno istaklo njen značaj i autentičnost.

septembar, 2021.

Leave a Reply

Your email address will not be published.