foto: David Kostić

piše: Dušica Mladenović

Već godinu dana se borimo sa situacijom nezaposlenosti muzičara, pored ostalih pandemijom pogođenih profesija. Kako živimo u zemlji u kojoj je muzika vitalna za zabavu i razonodu, ona je nastavila da živi u onlajn svetu, gde se „preselila” celokupna muzička scena. Iako nostalgija za nastupima ne jenjava, ima onih koji prkose vremenu i situaciji u kojoj živimo i koji se trude da nam približe lepotu muzike stvarajući dela koja ispunjavaju svakodnevicu i čekanje da sve ovo prođe. Jedan od takvih sastava je rok bend Black Dot iz Mladenovca.

Mladenovac je varoš u kojoj su stasali brojni amaterski i profesionalni muzički sastavi/izvođači iz raznih žanrovskih sfera (Igor Simić, Duca iz Osvajača, Petar Nisić, Miki&Mlađa, El Presidente i mnogi drugi), a ovog maja vam predstavljamo relativno mlad bend koji se polako probija u svetu muzike. Članovi benda Black Dot su bivši školski drugovi, gimnazijalci iz Mladenovca i dugogodišnji prijatelji – vokal Boris Jekić, gitarista Mijat Kostić, basista Miloš Lekić i bubnjar/vokal Stefan Vićovac.

Sa idejom da stvore svoj lični rock ’n’ roll stil zasnovan na bazi old school zvuka, četiri momka su odlučila da prikupe novac i počnu sa snimanjem autorskih pesama 2016. godine. Zapravo, inicijatori za osnivanje benda bili su Mijat i Boris, koji su ideju predočili Stefanu i Milošu. Muzičko iskustvo sviranja u bendu u tom trenutku imali su Mijat (Dyne) i Stefan (Electric Feedback). Njih dvojica su sarađivali jedne sezone u bendu Feedback, dok suostali članovi nastupali u raznim varijantama – ali nisu bili deo benda. Tako počinje nova priča, jedinstvena, sastavljena od ljudi koji su po prvi put počeli da stvaraju sopstvene pesme. Od osnivanja benda, momci rade i na kaverima pesama različitih žanrova – bluz, psihodelični rok, grandž i garaž rok. Uzor su im hard rok pesme bendova čija je polazna tačka bluz (Black Sabbath, Led Zeppelin, The Doors), uz garažni rok (Black Keys, Rival Sons, White Stripes) i bendove iz Sijetla (Alice in Chains, Soundgarden, Candlebox).

Prvi album benda Black Dot, Dying Wonderland, objavljen je početkom marta ove godine i obrađuje teme današnjice sociološke, političke, kao i one univerzalne: ljubavne, šaljive, metafizičke i slično. Posebno se istakla pesma Last Breath posvećena njihovom dragom i bliskom prijatelju. Tu su i pesme poput Wasted Shores, Far Too Gone, Ignis Coitus, kao i poslednja snimljena pesma koja je kompletirala album pod nazivom SnS (Simulation and Simulacra).

Na pitanje na koji način nastaju njihove pesme, rekli su sledeće:

„Pesme konkretno nastaju na samim probama, tj. neko donese okvirno ideju i onda zajedno sklapamo celinu. E, sad, to ume da potraje i po par meseci, dok ne dobiju svoj finalni oblik, ali smo se za neke od njih skapirali posle par proba. Tako da, aranžman i muziku radimo zajedno, dok su sve tekstove pisali ili Mijat ili Boris.”

Vizuelnu komponentu, omot prvog albuma radio je Vujadin Vuja Radovanović po ideji članova benda, čija je zamisao bila da Mladenovac simbolično predstave kao „umiruće mesto čuda”, što je i tematika muzičkog albuma. Kako kaže Vića:

„Mladenovac je uzet metaforički kao nama blisko mesto koje je kulturno propalo, a svi znamo da je imalo mnogo bolje dane i pamtimo ih. Tako se i naziv albuma sam nametnuo.”

Leka je na to dodao:

„Mladenovac je takođe bio presudan u razvijanju našeg muzičkog ukusa, jer smo kao klinci stalno visili po svirkama lokalnih grandž i hevi metal bendova koji su nastupali u kultnoj Sceni. A poseban miks južnjačkog i Sijetl vajba doživljavali smo i na akustičnim svirkama lokalnih legendi poput Vještice i Texa. Zato smo hteli da album, na neki način, bude omaž tom zvuku i neki vid nostalgije za propalom mladenovačkom scenom.”

foto: David Kostić

Momci iz benda imaju veoma lepu saradnju sa ljudima „iza kamera” – fotografiju je radio David Kostić, spotove Jovan Veličković (za Babylon) i Ivan Strižak (za SnS), uz montažu i video-produkciju koju je takođe radio Ivan. Sve pesme su snimali kod Srđana Brankovića (gitarista srpskog metal benda Alogia) u Paradox studiju. Album je izdat od strane izdavačke kuće Take it or leave it Records. Takođe, pesma Babylon snimana je u saradnji sa Anđelom Išić, vokalom koja im je, kako kaže četvorka, „ukazala čast i otpevala pesmu”. Kako kaže Mijat:

„Za Anđelu znamo još od kad je pevala u projektu Catz’n’Dogz sa pokojnim Mišom Alekićem (Riblja čorba) i braćom Branković (Alogia). Pošto smo ona i ja zajedno studirali na Fakultetu političkih nauka, Anđela je dolazila na prve nastupe Black Dota u Beogadu, a i mi na njene (tada je već pevala u ABBA Tribute Bandu). Na tim svirkama, Anđeli se prvobitna verzija Babylona posebno dopala, pa smo kroz međusobne komplimente, spontano doneli i odluku o transformisanju pesme u muško-ženski duet.”

Ovo je jedina pesma gde je nastupila i Nevena Branković, za klavirom. Babylon, pored pesme Last Breath, sadrži i akustičnu gitaru, koja doprinosi zvučnoj raznovrsnosti ovog rok albuma.

Black Dot je nastupao u alternativnim klubovima u Beogradu, Aranđelovcu, Smederevskoj Palanci, Mladenovcu kao i mestima u okolini, a od koncertnih izvođenja posebno su istakli učešća na Bass Player Festivalu u Mladenovcu, 2017. i 2018. godine, kao i na Demo Festu u klubu Fest (Zemun) 2020. godine, gde su izvodili svoje autorske pesme. Nastupali su i na Rokerijadi 2020. godine, kada je frontmen grupe osvojio nagradu za najboljeg vokala, a evo i Borisovih ličnih utisaka:

Rokerijada je bila sjajno iskustvo i veoma smo zahvalni žiriju koji nas je pozvao da dođemo. Nagrada za najbolji vokal bila je neočekivana, a ujedno i prvo priznanje koje smo dobili, pa je po tome posebno značajna. S obzirom na to da su nam tekstovi pesama veoma bitan element stvaralaštva, siguran sam da su bili činilac koji je unapredio naše izvedbe do nivoa dostojnog nagrade.”

Pitali smo ih i za buduće planove:

„U ovom trenutku je teško planirati i reći, ali imamo dosta materijala za nove pesme i uveliko radimo na njima. Jedna od stvari koja je sigurna, to je da planiramo saradnju sa Dušanom Simovićem, gitaristom iz Osvajača i našim dobrim drugom. Planiramo i izradu još jednog spota, za pesmu Broken in Pieces. Kao i većina muzičara, svakako se nadamo brzom vraćanju na scenu, a do tada radimo na novim projektima.“

foto: David Kostić

Dok se ne vrate „žive svirke”, preporučujemo vam da poslušate album Dying Wonderland i na taj način upoznate njihovu muziku u koju su utkani delići života i ličnosti sva četiri člana ovog benda.  Album Dying Wonderland možete pronaći i poslušati preko sledećih aplikacija: Jutjub, Spotifaj, Dizer, Amazon Mjuzik, Epl Mjuzik.

Instagram:  black_dot_mld

Facebook: Black Dot

maj, 2021.

Leave a Reply

Your email address will not be published.