Bik, ilustracija: Srećko Radivojević

Jedna od najvećih misterija zodijaka jeste poreklo znaka i sazvežđa Bika.

Na zidovima čuvene pećine Lasko, u Francuskoj, nacrtana je zvezdana mapa koja prikazuje sazvežđe Bika. Starost crteža je procenjena na oko 15.000 godina pre nove ere.

Drevni Sumeri beleže postojanje sazvežđa Bika u Epu o Gilgamešu. Vavilonci, takođe, znaju za postojanje ovog sazvežđa.

Stari Egipćani su bili još konkretniji i sazvežđe su povezivali sa bivoljim rogovima.

Stari Grci, a preko njih i celokupna Zapadna civilizacija, sazvežđe Bika, kao i horoskopski znak, povezuju sa mitom o Zevsu i Evropi.

Sam mit ima prilično verzija i nijansi. Ako bismo napravili neku grubu opštu sliku o njemu, on bi glasio ovako: u drevnom gradu Tiru, u današnjem Libanu, a tadašnjoj Fenikiji, živela je feničanska princeza Evropa, ćerka kralja Agenora i kraljice Telefase, ili kako je u nekim izvorima nazvana, Argiopa. U Ilijadi se, pak navodi da je Evropa ćerka Agenorovog sina, Feniksa. Njen brat, Kadmus, kasnije će doneti alfabet u Grčku.

Evropa, nadaleko čuvena po svojoj lepoti, zapala je za oko Zevsu, koji je odlučio da je zavede ili pak siluje, ove dve radnje su u grčkoj mitologiji gotovo sinonimi. Zevs se pretvorio u pitomog, belog bika i kao takav, zašao je u krdo Evropinog oca Agenora. Kada je Evropa, sa svojom pratnjom, brala cveće, ugledala je, njoj nepoznatog, prelepog, belog bika, prišla mu je, i oduševljena njegovom pitomošću, odlučila je da ga zajaše. U trenutku kada mu se popela na leđa, bik tj. Zevs, je pojurio ka moru, i sa njom na leđima, plivao dok nije stigao do ostrva Krit.

Po dolasku na Krit, Zevs se Evropi prikazao u svom pravom obliku. Da li je nakon toga bilo potrebe za silovanjem, verovatno nikada nećemo saznati, mada je verovatnoća toga mala obzirom kako ju je Zevs tretirao u toku njihovog zajedničkog boravka na Kritu. Po jednima, odveo ju je u Diktejsku pećinu, njegovo rodno mesto, koja im je postala ljubavno gnezdo, dok se po drugima, ovaj čin dogodio na obali reke Letej, pod jednim platanom koji je kasnije ostao poznat po večno zelenom lišću. Zevs je Evropi poklonio oglicu koju je načinio Hefest lično, bog kovanja, vajanja, vatre i vulkana, kao i Talosa, bronzanog, mehaničkog diva koji je služio kao njen zaštitnik, Lalapsa, psa koji nikad nije ispustio plen koji je gonio, i koplje koje je uvek pogađalo zadatu metu.

Sa druge strane, Evropa je Zevsu rodila tri sina: legendarnog Minosa, Radamanta i Serpedona. Kada je došlo vreme da se rastanu, Zevs ju je udao za kritskog kralja Asteriona, koji usvaja i njenu decu, a po njegovoj smrti, tron preuzima najstariji od zevsovih sinova, Minos. Sva trojica Zevsovih sinova će nakon smrti postati sudije mrtvima u podzemnom svetu. Kako bi ovekovečio ovaj događaj, Zevs je lik bika koji je preuzeo utkao među zvezde, a svi ljudi rođeni između 20/21. aprila i 21. maja rođeni su u znaku Bika.

piše: Andrej Pipović

april, 2017.

Leave a Reply

Your email address will not be published.