foto: Aleksandra Vujić

piše: Aleksandra Vujić

U novembru prostor dajemo jednoj mladoj književnici, Iskri Dejanović, koja je rođena 2004. godine i koja je celog života zaljubljena u književnost. Iskra je 2017. godine osvojila prvo mesto na državnom takmičenju sa pesmom Livada u mojoj šolji čaja, a sa samo petnaest godina izdala je svoj prvi roman pod nazivom Buntovnica. Ipak, Iskra se snalazi u različitim žanrovima, pa tako piše poetsku prozu, pesme, haiku poeziju, priče i, njenim rečima, sve što poželi! „Krivac” za njeno bavljenje književnošću je njena nastavnica srpskog jezika iz osnovne škole, koja je prepoznala Iskrinu ljubav prema pisanoj reči i praćenjem njenog rada ju je podstakla da se njome i bavi, a Iskra planira da to potraje zauvek.

Roman Buntovnica prati deo odrastanja Žarkovačke Jošanov, koja je prilikom NATO bombardovanja ostala bez majke i jednog plućnog krila. Kroz fragmentarno pripovedanje različitih događaja autorka provlači kritiku društva pripovedajući o bolestima zavisnosti, prostituciji, trgovini ljudima, socijalnim problemima i još mnogim drugim delovima svakodnevice Žarkovačke. Ipak, ovo delo nije ni mračno niti negativno, kroz celu priču provlači se nit optimizma, ljubavi, pravih vrednosti i nade u njihovu pobedu. Buntovnica je inspirisana stvarnim ljudima, mada događaji opisani u knjizi nisu autobiografski. Iskra kaže da je roman napisan, voljen i izdat zahvaljujući jednoj posebnoj osobi, a da ljudi, njihove reči i postupci inspirišu njena dela, a potom je i savetuju kako da se snađe u svetu književnosti.

„Moji dani su prožeti medom i krvlju. Još uvek, negde u sebi, verujem da je Žarkovačkina mama negde živa i da je čeka. Znam da nikome ne mogu da nadoknadim roditelja, ali mogu da joj budem nešto.

Njeno mastilo je u meni ostavilo neizbrisiv trag.

Ona i njena sestra…

Kuda god njihove čizme budu hodale, ostaće u mom srcu.”

  • Buntovnica, Iskra Dejanović

Iskrinu poeziju možete pronaći u mnogim zbornicima koje je izdalo Srpsko umetničko društvo, u Zborniku poezije Šraf 2021, ali i u samom romanu, kao i na Instagram i Fejsbuk profilu @buntovnicaroman.

„Žarkovačkina mala pesma

Srećan praznik

Nosi vatru,

I nesreća i groznica

Kada prete da nas satru,

Setite se naših lica,

Naših tajni

Idealnih”

  • Buntovnica, Iskra Dejanović

Od Iskre u budućnosti možete očekivati mnogo toga, jer, kako ona kaže – nikada ne bi mogla da se odrekne pisanja. Što se nas tiče, i ne treba! Ovaj tekst završavamo najlepšim rečima koje je neko nekada poklonio Iskri: „Neka tvoj put kroz književnost bude beskrajna priča!”

Novembar, 2022.

Leave a Reply

Your email address will not be published.