ilustracija: Jelena Tizić, detalj

piše: Aleksandra Vujić

Život heroja Beovulfa opisan je u istoimenom anglosaksonskom spevu. Beovulf je obiman (ima više od tri hiljade stihova) i značajan spev koji peva o prijateljstvu, časti i hrabrosti. Prva je herojska pesma spevana u Evropi, nakon antičkog doba. Radnja speva je smeštena u 6. vek u Skandinaviju.

Glavni junak speva, Beovulf, izuzetno je hrabar i snažan ratnik Geata, naroda južne Švedske. Karijeru heroja počinje u Danskoj, gde odlazi da spasi narod od čudovišta po imenu Grendel, koje noću upada u kraljevu palatu, otima ratnike i odnosi ih da ih pojede u svoju jazbinu u jezeru. Beovulf ga je porazio iz zasede – sačekao je čudovište praveći se da spava i, kada je Grendel ušao u prostoriju, Beovulf ga je zgrabio za ruku. Pošto je želeo fer borbu, nije koristio oružje, ali su mu u pomoć pritekli drugi borci. Ipak, Grendelova koža bila je previše čvrsta za mačeve i to oružje nije bilo od velike pomoći. Beovulf naposletku uspeva da iščupa ruku čudovištu i ono zbog toga umire. Danski kralj Hrotgar bio je neizmerno zahvalan zbog ove pobede.

ilustracija: Jelena Tizić

 Ipak, to nije bio kraj muka Danaca – majka ovog čudovišta bila je besna jer joj je sin ubijen i nastavila je njegovim stopama. Nakon što je saznala za sinovljevu smrt, ubija Hrotgarovog najboljeg ratnika.  Zatim se vratila u jezero u kojem je živela, ali Beovulf ju je pronašao i bacio se u vodu kako bi je porazio, što nije bio lak poduhvat jer je čudovišna majka imala debelu kožu i krljušt. Oborila je junaka na tlo i htela da ga usmrti bodežom. Spretni heroj je bio snalažljiviji,  dohvatio je mač koji je visio na zidu i koji je služio za ubijanje divova i odsekao čudovištu glavu. Nastavio je dalje kroz Grendelovu jazbinu i naišao je i na njegov leš. Odsekao mu je glavu istim mačem kojim je ubio i njegovu majku, a sečivo se otopilo od Grendelove krvi. Nakon toga je isplivao iz jezera noseći glavu čudovišta kao dokaz da ju je porazio. Nakon ovih poduhvata, vratio se u svoju zemlju i postao je kralj.

Mirno je vladao pedeset godina, ali ni pod stare dane nije imao mira. Geate je napao zmaj, besan jer mu je pećina sa blagom pokradena. Beovulf se sa družinom uputio u borbu, zaštićen metalnim oklopom od vrelog zmajskog daha, međutim, njegov mač nije mogao probiti zmajevu krljušt. Družina se, videvši to, razbežala, a zmaj je dohvatio našeg heroja za vrat. Ipak, jedan član družine je ostao, Viglaf, i on je ubo zmaja u stomak. Zmaj je pao, ali poslednji njegov dah je otrovao Beovulfa. Dok je umirao, Beovulf je zaveštao tron i svoje blago hrabrom Viglafu, koji je ostao do samog kraja uz heroja.

februar, 2021.

Leave a Reply

Your email address will not be published.