izvor: Wikimedia Commons

piše: Ana Samardžić

Rubrika Detalj za kraj svaki put donosi neko drugo umetničko delo, tako da se ime autora i naziv dela ne pominju nigde u tekstu. Ideja je da na osnovu jednog detalja kompozicije sami saznate o kom delu i umetniku je reč i da svoje odgovore podelite sa nama u komentarima na tekst na sajtu ili društvenim mrežama, a u svakom sledećem broju, biće otkriveno rešenje prethodnog zadatka.

Napomena: U cilju da vaša potraga bude zanimljivija, u tekstovima će se reč umetnik odnositi i na umetnice i na umetnike, a biće reči o stranim i domaćim autorima iz svih umetničkih epoha, kao i savremene umetnosti. Period nastanka umetničkog dela biće naznačen, a kao pomoć, savet je da što više obratite pažnju na detalje koji se nalaze i oko uveličanog predstavljenog motiva.

Važno: Autori i izvori fotografija korišćenih u tekstovima biće objavljeni u svakom narednom broju kako čitaoci ne bi odmah otkrili o čemu je reč.

Umetnik o kome je reč bio je značajni predstavnik akademskog realizma u Francuskoj krajem 19. veka. U duhu idealizovanog realizma, bio je poznat po savremenim interpretacijama klasičnih tema (prvenstveno mitoloških) sa naglaskom na ženskom telu. Međutim, s pojavom novih, modernih, najpre impresionističkih tendencija u Francuskoj (a ubrzo i na svetskom nivou), opus ovog umetnika počinje polako da gubi popularnost, a početkom 20. veka, usled sve dominantnijih avangardnih i apstraktnih formi, potpuno pada u zaborav. Javnost se tek osamdesetih godina prošlog veka, kada je figurativna umetnost ponovo nastupila na scenu, opet upoznala sa njegovim delom.

Detalj ove slike koja je nastala 1893. godine, otkriva jedan od umetnikovih uobičajenih pristupa kompoziciji. Cela slika odiše mirnoćom i statičnošću, a njom dominira jedna personifikovana ženska figura. U fokusu ovog detalja su ruke žene koja drži novorođenče i jedno mladunče. Smešteni su u prirodno, zeleno okruženje, a na slici je značajno naglašena bela boja, kako ženine odore, tako i svetle puti predstavljenih. Na osnovu onoga što simbolizuju bela boja, dete i mladunče ove životinje, može se odgonetnuti i naziv slike. Pokušajte da saznate njen naziv i ime njenog autora.

Rešenje iz prethodnog broja:

Jan van Ajk, Portret Arnolfinijevih, 1434, Nacionalna galerija, London

Jan van Ajk, Portret Arnolfinijevih, 1434, Nacionalna galerija, London, izvor: Wikimedia Commons, Public Domain

jun 2021.

Leave a Reply

Your email address will not be published.