Ilustracija: Ljiljana Đajić

piše: Aleksandra Vujić

Našeg ovomesečnog junaka nesrećne okolnosti dovele su do različitih nevolja koje je stoički podneo, ali je za svoju propast na kraju sam bio odgovoran. Iako je bio lep kao bog, Belerofont nije bio božanskog porekla. Jednom prilikom je slučajno ubio čoveka u svom rodnom gradu Korintu, zbog čega je bio proteran. Tražeći novi dom, stigao je do Tirinta, čiji je kralj Pret pristao da ga ugosti. Kraljeva žena se zaljubila u lepog mladića, a sujeta ju je naterala da ga, nakon višestrukih odbijanja njenih udvaranja, optuži kod svog muža. Pret je odbio da ga ubije, što je njegova supruga zahtevala, ali nije mogao tek tako da mu oprosti zavođenje kraljice, pa je nesrećnog junaka poslao kod svog tasta.

Kraljev tast, Jobat, bio je kralj Likije. Kada ga je isterao iz svog kraljevstva, Pret mu je dao zapečaćenu pločicu u kojoj je napisao šta se dogodilo i u kojoj je zatražio od svog tasta da ga pogubi. Gostoljubivi Grci su verovali da se gost ne sme uvrediti, a kamoli ubiti, te je zbog toga odugovlačeno sa Belerofontovim ubistvom. Srećom po našeg heroja, ni tast nije bio rad da tek tako zaprlja ruke krvlju gosta, pa mu je zadao praktično nerešiv zadatak – da ubije čudovišnu Himeru.

Himera je jedna od najčudnijih bića klasične mitologije. Delom zmija, delom jarac, delom lav imala je i vatreni dah. Ovo biće sa jarčevim vratom, glavom na sredini leđa i zmijskim repom potomak je čoveka-zmaja Tifona i žene-zmije Ehidne.

Belerofont sam nije imao šanse protiv Himere, ali se na njega sažalila Atina i pomogla mu. Po nekim verzijama mita dodelila mu je vernog saputnika, konja Pegaza, dok je po drugim Atina pomogla tek toliko što je dala junaku zlatne uzde kojima je on sam uhvatio krilatog konja. Zahvaljujući pomoćniku, Beleforont je izbegao Himerine napade i na kraju je i savladao. Jobat ipak nije bio zadovoljan i dodelio mu je niz sledećih zadataka – slao ga je u borbe protiv Amazonki i Solima, naložio mu je da ubije i Himerinog oca, a kada je iz svih tih sukoba izašao kao pobednik, Jobat je na njega poslao odred likejskih vojnika kojima je bilo naređeno da ubiju junaka iz zasede. Belerofont je i njih pobedio i time konačno zadivio Jobata u potpunosti, koji ga je dočekao sa najvišim počastima, dao mu svoju kćerku za ženu i poklonio pola svog kraljevstva. Kada je to čula, žena kralja Preta se ubila (ili ju je Belerofont ubio u besu, zavisi kojim verzijama mita verujete) i porodica je živela srećno.

Ipak, ni najveći junaci često nisu imuni na častohleplje, te je Belerofont pomislio da je veći nego što jeste, osedlao je Pegaza poslednji put i uputio se na Olimp. Počinivši ovaj hibris, potpisao je sebi smrtnu presudu. Zevs, besan zbog drskosti smrtnika, poslao je obada na Pegaza. Konj je postao neobuzdan, zbacio je gordog jahača, i Belerofont je pao na zemlju. Oholi junak je, prema nekim izvorima, poginuo odmah, dok je po drugima izgubio razum i tako lutao svetom sve dok se Tanatos nije smilovao i poveo ga sa sobom.

februar, 2020.

Leave a Reply

Your email address will not be published.