Baron Samedi, detalj, ilustracija: Filip Nikolić
Zahvaljujući popularnoj kulturi, kada neko spomene vudu religiju, na pamet nam padaju jednostavno izrađene lutkice koje imaju lice nekoga kome treba nauditi i gomila igala. Vudu je religija koja ima da ponudi mnogo više od crnomagijskih rituala, mešavina je afričkih, karipskih i katoličkih verovanja, a njihovi duhovi i božanstva su vrlo živopisni i interesantni.

Duh zvani Baron Samedi jedna je od ključnih pojava vudu religije. Prikazivan je kao elegantna pojava, u crnoj odeći (često smokingu), sa belim cilindrom na glavi, ponekad sa pamučnim tamponima u nosu (Haićani su na taj način spremali svoje preminule za sahranu). Ljubitelj je duvana i ruma, pa mu se u rukama često nalazi čaša ovog pića, kao i cigareta ili muštikla. Sposoban je da poveže svet ljudi i svet duhova ( takvo biće naziva se psihopomp). Baron dočekuje duše umrlih na raskršću između sveta živih i mrtvih. Kada neko umre, on iskopa grob, a nakon sahrane odvodi dušu u Donji svet. Pripadnicima vudu religije su mrtvi naročito važni jer imaju vrlo razvijen kult predaka.  

Baron Samedi je jedan od tri aspekta loa, predačkog duha zvanog Baron. Druga dva su Baron la Kroa i Baron Simitje.

Različite tradicije smatraju da je Baron vođa Gedeovih duhova, ili čak oličenje samog Gedea (drevni haićanski bog plodnosti, ljubavi i seksa). Upravlja smrću, ali i životom. On može izlečiti bilo kakvu bolest ili povredu, ako ustanovi da je čovek pogođen istima vredan toga. Takođe, može spasiti čoveka na kojeg je bačena kletva ili koji je začaran pomoću crne magije.

Baron Samedi, ilustracija: Filip Nikolić
Ovaj duh je odgovoran i za stvaranje zombija. Ali ne onakvih zombija kakve smo navikli da vidimo u filmovina ili video-igricama. Haićanski zombiji nisu živi mrtvaci koji su u potrazi za mozgovima, već se ovaj termin u nekim mitovima odnosi na duše umrlih koje su uhvaćene u bocu i koriste onima koji ih poseduju. Kako bi neka osoba dosla u posed nečeg takvog, Baron Samedi je morao biti prizvan, kako bi se otvorio grob umrlog da bi se iz njega pokupile kosti koji su ključne za stvaranje takvog zombija.

Tokom vudu obreda na zemlji se crtaju šare koje se nazivaju vever, koje služe za prizivanje bogova. Vever Barona Samedija sastoji se od krsta (simbol raskršća, ali i smrti) i dva mrtvačka sanduka sa zvezdama.

Baron je nekada skroman i od svojih sledbenika očekuje da nose crnu, belu i ljubičastu odeću ili traži male darove kao što su cigarete, rum, crna kafa, kikiriki ili hleb, dok je ponekad zahtevniji i traži organizaciju određenih ceremonija. On je poznat i po destruktivnom ponašanju, primitivizmu i nezgodnom karakteru. Poročan je, psuje, juri smrtne žene iako je u braku sa jednim od najmoćnijih ženskih duhova – Mamom Brižit.

piše: Aleksandra Vujić

april, 2018.

Leave a Reply

Your email address will not be published.