Baldr, detalj, ilustracija: Ljiljana Đajić

piše: Aleksandra Vujić

Sami bogovi su uobičajeno višestruko superiorniji od smrtnika, ali i među božanstvima ima onih koji se još više ističu. Takav je nordijski bog Baldr (Balder). Opisivan je kao najlepši, najsjajniji, najpametniji, najljubazniji, naj… shvatate kuda ovo ide. Sin Odina i Frige, poznat je i po svom brodu koji je, pogađate, najbolji i najveći brod ikada napravljen. Ipak, ovog najsavršenijeg boga pratila je zla kob. On (ili njegova majka, u zavisnosti od verzije) je počeo sanjati svoju smrt. Preplašen time, Odin silazi u zemlju mrtvih, podiže proročicu iz groba i tera je da mu kaže šta će se desiti njegovom sinu. Proročica mu saopštava da će Baldra ubiti njegov brat, slepi bog Hod. Tada Friga prepadnuta krene po svetu i tera sva živa bića da se zakunu da neće ništa učiniti Baldru.

Pošto je Baldr od tada postao neranjiv, ostali bogovi su se zabavljali tako što su ga gađali svim i svačim znajući da ne mogu da mu naude. Tu je bilo i noževa i koplja, pa čak i stena, ali je Baldr ostajao čitav. Loki, takav kakav jeste, saznao je da je ipak jedna biljka opasna za Baldrov život – imela.

U svom pohodu po svetu Friga je preskočila imelu jer je smatrala da je imela premlada da bi se kunula.

Baldr, ilustracija: Ljiljana Đajić

To se ispostavilo kobnim za Baldra. Loki je zašiljio grančicu imele i stavio je u ruke Hodu koji je, ne znajući šta čini, pogodio Baldra, proboo mu srce i ubio ga. Tako je imela, inače simbol početka, bila fatalna po našeg ovomesečnog junaka. Telo mrtvog Baldra stavljeno je na njegov brod i zapaljeno, a na njega se bacila Baldrova supruga jer nije mogla zamisliti život bez svog voljenog.

Friga je poslala glasnika da pokuša da se nagodi sa Hel, vladarkom donjeg sveta. Hel je pristala da se Baldr vrati u Asgard pod uslovom da svako biće na svetu plače za njim, što se skoro i desilo. Ipak, jedan ženski div u udaljenoj pećini nije plakao, i Baldr je ostao mrtav. Prema jednoj verziji mita, taj div je bio prerušeni Loki, dok je prema drugoj, Loki začarao vrbu da ne plače za Baldrom, i kada je vrba saznala da je ona krivac za Baldrov ostanak u svetu mrtvih, ona se savila od žalosti i od tada stalno plače. Bilo kako bilo, Loki je svakako krivac.

Loki je za Baldrovu smrt kažnjen tako što je vezan ispod zmije koja neprekidno luči otrov na njega.

Baldrova smrt označavala je početak kraja, odnosno početak Ragnaroka. Svet je izgubio veliki deo dobrote i lepote njegovom smrću i sumrak bogova je na pomolu.

novembar, 2021.

Leave a Reply

Your email address will not be published.