Avgustova kameja, foto: James Stakley

Deveta je godina nove ere, a ustanak nezadovoljnog stanovništva rimske provincije Dalmacija besni već treću godinu za redom. Car Oktavijan Avgust bira svog miljenika, Gaja Nerona Tiberija, jedinog čoveka koji je sposoban da stane na put ovoj zamornoj mrlji na inače perfektno čistoj slici slave i moći Rimskog carstva. Tiberije sedla konja i svom sestriću Germaniku. Nije više dete, vreme je da se nauči ratnoj veštini. Zajedno sa vojskom oni odlaze preko Jadranskog mora.

– Sada ćeš naučiti kako se ratuje – govori Tiberije mlađem Germaniku.– Kako se čuva čast Rimskog carstva? – Ne, kako se čuva rimska zaliha borovog drveta, kamena i jeftine radne snage.

Tiberije i Germanikus jedva da su stigli da dovrše uobičajenu pljačku pokorenih predela. Maštali su o trijumfalnom ulasku u grad i prolasku ispod luka čija je senka bila kruna svih pobednika, i nisu još skinuli prašinu sa sandala kada je do njih došla vest – sve je to lepo, ali nemamo sada vremena za vaš trijumf. Germani su porazili čitavu rimsku vojsku u Teutobuškoj šumi. Bez presedanja u Rimu, vaša sledeća stanica je Rajna.

Na Rajni, Tiberije je poražen. Ipak, pošto mu nije bio priređen svečani doček kada je bilo vreme, Rimljani dozvoljavaju da Tiberije uđe u grad kao trijumfator i nakon poraza.

Oktavijan Avgust usvojiće Tiberija i proglasiti ga svojim naslednikom nakon što je čitav niz predviđenih naslednika preminuo pre Avgustovog silaska sa prestola.

Kao trijumfator Tiberije je predstavljen na jednom od remek-dela rimske umetnosti Avgustovog doba – Avgustovoj kameji. Ovaj predmet, veličine 23×19 cm, izrađen je u raznobojnim slojevima kamena oniks, tako je da pozadina ostala tamna, a površina sa junacima mlečno bela. Na kameji su u dve zone prikazane različite scene – u gornjoj zoni je predstavljen Tiberijev trijumf, a u donjoj borba sa neprijateljima.

Iako je ime ovog umetničkog dela Avgustova kameja, njen zvaničan naziv je Gemma Augustea. Geme i kameje su reljefne skulpture rađene rezbarenjem slojeva određene vrste kamenja koji su omogućavali višebojnost predstave. Razlika je u tome što je kod gema lik utisnut u osnovnu površinu, a kameje daju ispupčene predstave. Može se reći da sprski prevod ispravlja grešku pod kojom je ovo delo ostalo zapamćeno u istoriji umetnosti jer su sve predstave na njemu ispupčene.

Kameja nažalost nije očuvana u celosti. Zna se da je kamen originalno bio veći, leva ivica gornjeg reda pokazuje da nedostaje jedna figura, muškarac koji Tiberiju pruža ruku. Sudeći po načinu izrade veruje se da je kameja urađena u Aleksandriji ali da je naručilac bio neko sa Apeninskog poluostrva ko je bio upoznat sa događajima iz 9. godine nove ere.

Godine 1621. flamanski majstor Piter Pol Rubens uradio je crtež posmatrajući ovu kameju, a 1665. godine njegov sin Albert crtež prenosi u gravuru na kojoj je likove prikazao kao u ogledalu.

Avgustova kameja, foto: James Stakley

 

Tiberije je lovorom ovenčani lik u togi na levoj strani gornje zone. On u levoj ruci drži žezlo i sprema se da siđe sa dvokolica. Izgubljeni lik koji mu pruža ruku verovatno je rimski Senat. Kočije vozi Viktorija, boginja pobede, a pored nje se nalazi mladić – Germanikus. Na sredini, sa Romom, boginjom večnog carstva, sedi Avgust obučen u ogrtač poput Jupitera. Pod njegovim nogama je orao, Jupiterova ptica. Između njega i Rome na nebu blista sazvežđe Jarca, znamenje meseca u kojem mu je dato počasno ime Avgust, 16. januara 27. godine pne. (koje se nalazilo i na poleđini novca sa njegovim likom). Ovaj datum nije slučajno izabran, po legendi majka ga je upravo na taj dan začela sa Apolonom. Nad carevom glavom venac drži Ekumena – žena koja predstavlja ceo naseljeni svet. Na njegov presto oslanja se Italija. Jedino nije sigurno ko je čovek pored nje jer je znamenje koje je nosio u ruci izgubljeno tokom kasnije obrade. Ipak, pretpostavlja se da je u ruci držao kormilo što bi značilo da je on Okean, gospodar velike reke čije vode okružuju naseljeni svet.

Donji red predstavlja rimske vojnike koji podižu tropeum, stub o koji je okačeno oružje i do kojeg dovlače poražene stanovnike Balkana. Jedna od glavnih figura ovde je sam bog rata, Mars. On nije jedino božanstvo koje se našlo u donjoj zoni, sa desne strane prikazani su Dijana i Merkur. Na levoj strani prikazana je figura sa štitom na kojem se nalazi škorpion – sazvežđe znaka u kojem je rođen Tiberije.

piše : MoonQueen

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.