ilustracija: Maria Bramasole

piše: Aleksandra Vujić

Boginja Leta, ćerka titana, imala je vanbračnu vezu sa Zevsom. Kako to već ide u grčkoj mitologiji, zatrudnela je, ali je, zahvaljujući Herinom gnevu, porođaj bio izazov. Naime, ljubomorna Hera ju je proganjala i nije joj dala da se porodi nigde gde sunce dopire. Leta je pobegla na ostrvo koje su okružili talasi i tako zaklonili sunce, i tu je našla malo mira. Ipak, njenim mukama tu nikako nije bio kraj, jer je Hera, slepa od ljubomore, zabranila boginji porođaja da pomogne Leti, te se jadna Leta porađala čak devet dana. Nakon svih tih muka rodila je Artemidu koja joj je potom pomogla da rodi i Apolona. Dakle, Artemida je od prvih trenutaka svog života dokazala da je jaka i nezavisna žena.

U skladu sa tim, ona je od svog oca Zevsa kao vrlo mala zatražila, između ostalog, da zauvek ostane devica, da joj budu dodeljene nimfe koje će joj služiti i da poseduje luk i strelu, a otac joj je tu želju i ispunio. Od tada, Artemida se ne odvaja od luka i strele.

Artemidine životinje su, u zavisnosti od lokacije, medved, pčela, košuta, lav i panter. Česti pratioci su joj i psi, ali ponekad i divlji vepar. Transformiše se u mačku, životinju koja je takođe poznata kao dobar lovac.

Artemida je boginja lova, ali u isto vreme i zaštitnica divljih životinja. Ova boginja divljine volela je da lovi sama, a jedino je Orion, smrtnik, imao tu čast da je prati u njenim putovanjima. Ipak, prema jednoj verziji mita, njen brat Apolon je Oriona video kao pretnju za njeno devičanstvo, pa je prvo ubedio Geu da pošalje škorpiona koji će ga ubiti, a od kojeg je Orion spas potražio plivajući u moru. Zatim je i samu Artemidu slagao da je figura u vodi zapravo neki stranac koji je pokušao da iskoristi jednu od nimfi koje su se brinule o Artemidi. Sestra mu je poverovala i ustrelila je Oriona. Kada je shvatila šta je učinila, molila je Zevsa da Oriona pretvori u sazvežđe, i tako i bi.

Druga verzija, manje poetična od prethodne, kaže da je Orion pokušao da siluje jednu od Artemidinih nimfi, pa da ga je Artemida zbog toga ubila.

Artemida je veoma cenila čistotu, te je jednom prilikom saznala da je jedna od njenih nimfi, Kalista, zgrešila ni manje ni više nego sa njenim ocem Zevsom. Hera ju je pretvorila u medvedicu (ili je pak Zevs to učinio da je zaštiti od Herinog gneva, dok Grevs kaže da je Artemida ipak sama to učinila), a zatim ju je Artemida i ustrelila, smatrajući da kazna nije bila adekvatna. Takođe je ustrelila i lovca Akteona jer ju je krišom posmatrao dok se kupala i video je nagu. O tome je kasnije pričao svojim prijateljima, što je razgnevilo Artemidu koja ga je pretvorila u jelena i pustila svojih pedeset pasa da ga rastrgnu.

Ipak, ova boginja nije isključivo surova – kada se rodila lovkinja Atalanta, otac je nije želeo jer je bila devojčica, a spasla ju je Artemida tako što joj je poslala medvedicu da je doji dok ne poraste.

Postoji još svedočanstava o Artemidinoj surovosti. Naime, boginja Nioba hvalila se svojom mnogobrojnom decom, uz podsmeh Leti jer ih ona ima samo dvoje. Leti je to dojadilo, pa je poslala svoju decu da joj se osvete za hvalisanje. Apolon je pobio sve Niobine sinove, ali je ona, iz gordosti ili iz ludila, nastavila da govori kako je njoj i dalje ostalo više dece nego što ih ima Leta. To je Artemidi bilo dovoljno da se i ona umeša i direktno utiče na Niobinu brojčanu prevlast. U zavisnosti od verzije mita, pobila je sve ćerke, ili je poštedela samo dve. Nioba se zatim od tuge skamenila.

maj, 2023.

Leave a Reply

Your email address will not be published.