foto: Ivan Dinić

piše: Iva Pažin

Creality je zadivljujući instrumentalni album srpskog džez bubnjara i kompozitora Peđe Milutinovića, poznatijeg kao Drumbooty. Ovaj album predstavlja svojevrsno umetničko istraživanje koje spaja različite muzičke žanrove, poput džeza, elektronike, hip-hopa i fanka u jedinstvenu, melodičnu i energičnu fuziju. Milutinović je majstorski spojio ove različite uticaje, stvarajući muzičko iskustvo koje oduzima dah.

Na albumu preovlađuju zvukovi sintisajzera, posebno analognih, koji stvaraju bogat i prozračan zvučni pejzaž. Milutinovićeva sposobnost da koristi ove instrumente na inovativan način stvara muzičke kompozicije koje su istovremeno nenametljive i upečatljive. Njegovo sviranje bubnjeva i perkusija je besprekorno. Pleneći posebnom energijom, deonice bubnjeva kao da pružaju sigurnu okosnicu muzičkom okruženju koje na momente izmiče. Saradnjom sa izuzetnim muzičarima, kao što su klavijaturista Mika Krstić, basista Pera Krstajić, saksofonista Luka Ignjatović i klavijaturista Sava Miletić, dolazi do oživljavanja fuzije različitih pravaca modernog džeza. Ovaj petočlani bend je izuzetno dinamičan i prkosi žanrovskoj kategorizaciji. Njihova muzika je istovremeno melodična i plesna, pitka i kompleksna, a tekstura treperava i gusta. Svaki od navedenih muzičara ima značajnu ulogu u kolektivnom putovanju u neke predele gde je muzika važnija od individualnosti.

Creality prikazuje sposobnost mladog umetnika da istražuje nove dimenzije stvarnosti. Kroz album, Milutinović prihvata tehnologiju kako bi prevazišao ograničenja analognog sveta i koristi inteligentne mašine kako bi proširio muzičke horizonte. Ravnoteža između čistog digitalnog zvuka i ljudske dimenzije je postignuta kroz moćan i blago izobličen sintetički bas i atmosferske tonove sintisajzera. Muzika na albumu je orijentisana na groove i svaka kompozicija pokazuje izuzetnu autorovu veštinu u stvaranju zaraznih ritmova na bubnjevima. Iako Creality ostaje posvećen tradicionalnim modelima, takođe uključuje i uticaje fusion džeza 70-ih i 80-ih godina. Drumbooty uspešno spaja retro sintisajzere, R&B i druge elemente u jednu modernu celinu. Ovaj album suptilno inkorporira balkanske korene u muziku, sjedinjujući istočnjački, a naročito balkanski sentiment sa zapadnim džez formama i elementima. To se najupečatljivije može čuti u prvoj numeri albuma Balkan Traffic. Iako je celokupna forma albuma u strukturnom i dramaturškom smislu donekle „pravilna”, ona takođe sadrži i eksperimentalne kompozicije Creality, koja se raspada u digitalnom zvuku. Ova intrigantna avangardna džez numera zahteva posebnu vrstu pažnje od slušaoca. Jedna od provokativnih karakteristika albuma je neočekivani završetak u kompoziciji Prisnet. Numera uključuje monolog glumca koji duboko promišlja o intelektualnoj i emocionalnoj spremnosti za iskazivanje „lične istine”. Ova audio-interpolacija je vešto integrisana i simbolički se nadovezuje na prethodni album umetnika Veritas Vincit (Orenda Records, Los Angeles 2020), koji predstavlja otelotvorenje latinske fraze koja simbolizuje konačnu pobedu istine.

Uprkos nedostatku formalnog muzičkog obrazovanja, Milutinović se oslanja na alternativne kreativne kvalitete, pa se tako otisnuo u svet tehnologije u džez kompoziciji. Prihvatanje softvera i istraživanje novih mogućnosti proširilo je njegove kreativne horizonte i omogućilo mu je da zajedno sa članovima benda istražuje izvan svoje zone komfora. Drumbooty nastavlja da osvaja publiku svojim jedinstvenim muzičkim spojem. Njihova energična i melodična fuzija džeza, elektronike, hip-hopa i fanka je neodoljiva i ne može da se zanemari. Ovaj petočlani bend je stvorio pravo muzičko remek-delo albumom Creality koje će ostaviti trajan utisak na slušaoce širom sveta.

jun, 2023.

Leave a Reply

Your email address will not be published.