ilustracija: Jefimija Kocić

piše: Aleksandra Vujić

Tema ovomesečnog članka je ništa manje nego najvažnija šintoistička boginja, Amaterasu, boginja sunca.

Roditelji Amaterasu su prva dva božanstva koja su sišla s neba, Iznagi i Izanami. Pored Susana, o kome smo već govorili u našem časopisu, njen brat je i Cuki-jomi, bog meseca. Amaterasu je još na rođenju pokazala svoju izuzetnost, ona je bila toliko blistava da su je roditelji poslali na nebo. Svojim zracima je zagrejala Zemlju i pripremila je za život. Kao da to nije bilo dovoljno, sišla je među smrtnike i pokazala im kako da gaje pirinač i svilene bube i podučila ih da od svilenih buba uzimaju niti i prave svilenu tkaninu.

Prikaz Amaterasu potpuno oslikava njenu ulogu. Najčešće je prikazivana sa odećom punom dragog kamenja, i sa ogrlicom od Mlečnog puta.

ilustracija: Jefimija Kocić

Najpoznatiji je mit o sukobu Amaterasu i Susana. Kada je Susano, zbog svoje svojeglavosti, proteran sa neba, otišao je do Amaterasu da se oprosti. Ona je bila sumnjičava u njegove namere i predložila je takmičenje. Brat i sestra su se zatim takmičili u stvaranju bogova, a pobednik je onaj koji ih stvori više. Amaterasu je uzela Susanov mač, prelomila ga na tri dela, isprala delove u reci, sažvakala ih pa ispljunula, i tako načinila tri boginje. Susano je uzeo bisere sa sestrine ogrlice, isprao ih u istom izvoru, sažvakao i stvorio pet bogova. Amaterasu je zatim tvrdila da su bogovi njeni jer su nastali od njene ogrlice, a boginje njegove, jer su nastale od delova mača. Susano je zbog toga pobesneo, uništio njena polja pirinča, gađao je konjem njen razboj i polomio ga, i ubio je jednog njenog slugu. Amaterasu se zatim tužna i preplašena povukla u pećinu, i tada je nestalo sunca. U tom mraku, demoni su izašli na zemlju, a ostali bogovi nikako nisu mogli nagovoriti Amaterasu da izađe iz pećine.

Prema jednoj verziji mita, boginja sreće je onda igrala ispred pećine i zabavljala ostale, pa je Amaterasu, čuvši njihov smeh, provirila da vidi šta se to zbiva vani. U tom trenutku je videla svoj odraz u ogledalu, koje je boginja sreće stavila na drvo, i izašla je iz mračne pećine. Ostali bogovi su tada na brzinu vratili kamen na ulaz u pećinu i nekako su zadržali boginju sunca da se ne vrati nazad. Pristala je, a Susano je kažnjen zbog svojih postupaka. Ovaj događaj je toliko bitan, da je trenutak izlaska iz pećine bio ovekovečen i na japanskoj zastavi.

oktobar, 2021.

Leave a Reply

Your email address will not be published.